Hörneå bys hemsida www.becken.se
Anna S - Ulricehamn
ur Algots Portfölj - del 7:4
Här kommer det sista brevet från Anna S i Ulricehamn, i alla fall det som är sparat i Algots efterlämnade portfölj. Bakgrund kan läsas i de tre föregående artiklarna; del 1, del 2 och del 3.
Dramatiken i del 3 lägger sig något då Anna fått ytterligare ett brev från Algot där han meddelar att han nu fått Annas brev. Orsakerna till detta förblir oklart, i mån det kan skyllas på dåtidens posthantering.
Bild 1. Bild från del 3, dåtidens "pop-artist" Algot Engström. Kanske var det detta foto som Algot marknadsförde sig med under 1910-talet.
Ulricehamn den 29/4 1915
Bäste Herr Engström! Får tacka så hjärtligaste för brev, och foto. Som jag ser så har ni fått mitt brev. Det var alltså inte bortkommet som ni skrev till mig om, utan edert brev som ni skrev till mig skall vara bortkommet efter som jag ser(?). Det var mycket ledsamt, men det är inget att göra vid det. Jag blev mycket ledsen när jag fick edert förra brev, och ni skrev att brevet var bortkommet, men då är det ju godt att ni har fått det och då är det bra, eller hur.
Hur har ni det med sommaren där uppe, här nere är det ett härligt väder. Det fattas bara lite reng (stavat så). Ni skall tro att sjön Åsunden är vacker nu, allra hälst (stavat så) om kvällarna för då är den spegelblank o vad jag tycker mycket om sjön om jag finge vara ute och ro för jämt tror jag inte att jag skulle tröttna.
Det är mycket vackert här i Ulricehamn om sommaren, då är det så mycket främlingar som reser hit och badar uppe vid sanatoriet. Där är överfullt om sommarmånaderna. Ja det är vacker över allt om sommaren.
Tänk vad den Tiden går fort om man tänker efter. Jag hinner ej skriva mer denna gång, för jag har blivit barnjungfru. Vi har min systers lilla flicka här nere, hon har vart till lasarettet och skall opereras för vatten i magsäcken(!), och när man skall se efter sådana små, får man inte göra mycket.
Slutar med det, hjärtligaste hälsningar ifrån Anna. Skriv snart.
Det var mycket ledsamt med kortet som jag fick var brutet, rakt över ögonen, de kan man inte se.
Anna upprepar sin oskuld och olycka till att brevet blivit fördröjt. Därefter övergår berättelsen till den stundande sommaren i slutet av april. Sjön Åsunden är spegelblank i försommarkvällen. Hos Algot torde isen ligga kvar.
Brevet berättar om sanatoriet i Ulricehamn. Detta byggdes vid slutet av 1800-talet och omvandlades till ett "AB Ulricehamns sanatorium och badanstalt" år 1907. Kurhotellet bedömdes vara norra Europas största träbyggnad! Det stängdes 1976 och revs tyvärr 1981. Det var ju synd, hade varit intressant att se. Huruvida Algot kom på besök är nog mindre troligt.
I brevet fanns en kommentar av Anna i kanten av brevpappret, att ett foto olyckligtvis hade vikts ihop. En tolkning är att Anna vikit ihop Algots fotografi då hon returnerade det, kanske för att få plats med det i kuvertet. Dåtidens kuvert var ganska små och brevpapper från Anna var ungefär av dagens A5-format vikt till fyra sidor. Vi vet inte om det var så det gick till, och vems foto det var. Om det var Algots porträtt som vikts kan man misstänka att fotografen Algot inte uppskattade ihopvikta fotografier.
Inget ytterligare brev från Anna finns i portföljen. Det fanns nog flera orsaker till att konversationen ebbade ut. I tidigare brev från Anna berättade hon om att pojkar från Ulricehamn behöver veta hut. Detta gällde inte den unga mannen från Skåne hon haft sällskap med sommaren innan. Skåningar var bra, skrev Anna. Huruvida pojkar från Västerbotten behöver veta hut vet vi inte. Förmodligen tyckte Anna så om Algot som skrivit för att efterhöra svar och få sitt foto i retur.
Algot var en dragspelstalang, men Anna hade inte uppehållit sig så länge kring dragspelsfrågan som Algot ställt i ett tidigare brev. Vi har bara Annas brev att läsa, och vi vet inte hur Algot responderat på Annas ord.
Den stora sjön Åsunden hade ingen like i Västerbottens kustland. Med nära 33 kvadratkilometer är Åsunden en stor sjö. Sjön Ängersjö granne med Hörneå är på sin höjd en kvadratkilometer stor. Bottenviken ligger nära och är större, men att ro runt i Bottenviken var nog inget som lockade någon av parterna.
Här slutar berättelsen om Anna S från Ulricehamn.
Gunnar Engström, 2025-01-20
P.S. för den kirurgiskt intresserade
Anna berättar om barnet som ska opereras för "vatten i magsäcken". Kanske åsyftades "infantil pylorusstenos" som är en förträngning av "nedre magmunnen " (pylorus). Mat och vatten kräks upp, ett medfött tillstånd som drabbar något barn per 1000 födda. Här kan det röra sig om medicinsk historia ifall "Ramstedts kirurgiska metod" användes. Den beskrevs 1912 och används än idag i modifierad form. Kanske hade metoden nått Sverige redan 1915.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se